söndag 8 december 2013

Vin

När tanten, med mycket stånk och stön, äntligen fått på sig michelinigubbens outfit och var på väg ut genom ytterdörren hejdas hon av de förskräckliga orden "köp hem en flaska vin". Tanten skyndar sig att slå igen dörren för att sambon inte skall hinna beställa hemma något mer, som ett kärnkraftverk för hemmabruk, som är besvärligt att införskaffa.

Eftersom tanten en gång per år är snäll styr hon sina väl inbäddade fötter mot det lagliga stället att införskaffa barnförbjudna drycker. Vid ingången stannar tanten och tvekar, hon ser väldigt nervös ut och fångar vakten, kassapersonalens och den lilla 2-åringens uppmärksamhet. Aah tänker alla en langare, henne måste vi hålla koll på.

Väl medveten om sin nya langarstatus styr tanten sina nu uppenbart svettiga väl inbäddade fötter mot vinhyllan, kastar ett öga på utbudet och gömmer sig vid konjaken. Ni förstår tanten vet inte ett smak om vin och i vanliga fall har hon inte vett att vare sig skämmas eller dölja sin okunskap. Hon köper glatt vinet med den roligaste etiketten. Må så vara att de vinerna ibland smakar som vatten som passerat genom en räv, men etiketten är alltid rolig. Sambon är däremot inte så förtjust i tantens vinköparmetod utan vill välja lite mer omsorgsfullt. Ni kanske inte vet detta men tanten kan inte dricka rödvin, för då kommer små tomtar och använder hennes hjärna som studsmatta. Nu har sambon beställt just rödvin vilket betyder att tanten måste köpa två flaskor, vilket kräver extra mycket tankekraft.

Bakom konjakshyllan samlar tanten mod, tar sikt på rödvin och rusar för allt vad michelindräkten håller. Trots hennes snabba ryck materialiserar sig ett biträde ögonblickligen och med ett leende undrar denna välputsade uppenbarelse, med en vänlig stämma, om denna virriga kvinna behöver hjälp. Tanten stirra förskräckt på denna vackra människa, mumlar något om roliga etiketter och rusar tillbaks till konjaken där hon greppar första bästa flaska för att se upptagen ut.
Nu har tanten, med konjaksflaskan under armen, en ursäkt att stå lite nonchalant lutan mot en pelare och på avstånd studera vinutbudet. Biträdena lämnar nu henne ifred för att attackera andra okunniga offer. Glad i hågen grabbar tanten tag i två olika flaskor var av bara en har en rolig etikett och styr mot kassan.

Kassörskan tittar upp och ser ett svettigt och rött huvud sticka upp ur en michelindräkt, dets hår står åt alla håll och blicken är vild och stirrig. Tanten märker att kassörskan ser lite tveksam ut och för att lugna situationen ler tanten ett av sina jag-är-inte-farlig leenden. Kassörskan ryggar tillbaka då det visar tänderna men ber om legitimation, tydligen har varelsen fått köpa barnförbjudna drycker i 8 år. Kassörskan studerar varelsen och tar beslutet att det säkert är lugnast om varelsen får köpa sina flaskor och då förhoppningsvis lämna platsen. Uppdrag väl utfört tänker tanten medan hon traskar ut i snöfallet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar